Hål i öronen

En av Téas födelsedagspresenter var att få ta hål i öronen. Hon började prata om det för ett par år sedan, men jag tyckte inte hon var riktigt redo då, mycket därför att hon ofta "tullade" med örsnibben när hon var trött eller ledsen.

Sedan övergick det från att vilja till att vara orolig för smärtan som gjorde att vi avvaktade, jag tänkte inte driva på en sån sak utan det skulle få vara för att hon verkligen verkligen ville det.

Men så närmade sig åttaårsdagen, örsnibbstullandet hade slutat för ett bra tag sedan och Téa ville verkligen.
 
 

Hon hoppade upp i stolen och fick tuschpennsprickar där hålen skulle vara. När verktyget för själva hålet måttades så blev Téa likblek och började må dåligt. Jag lugnade henne och sedan räknade vi 1,2,3 och KLICK så satt örhänget där. Lite förvånad, lite chockad och lite lättad så började hon gråta. Hon ville _inte_ göra hål i andra örat, men ibland får man vara lite tuff.. Har man gjort det ena får man göra det andra. Samma procedur igen 1,2,3 och KLICK så satt det andra örhänget där och då var Téa så lättad, började skratta och få tillbaka färgen i ansiktet och konstaterade att andra hålet inte gjorde alls lika ont som det första.
 

Hon är nöjd och glad nu med hål i öronen och räknar ner veckorna tills hon får byta örhängen till röda fjärilar och rosa hjärtan.
 
 

Kulturkalaset 2012

En dag när det var studiedag och barnen lediga från skola och fritids tog jag med barnen på kulturkalaset. Jag som har "kräkkalaset" i färskt minne där man fick akta sig för kräkande fjortisar och där langos-oset låg tätt över stan åkte dit med stor skepsis och tänkte att vi ger det ett par timmar och åker hem sen.

Vilken höjdare det var!! Hela trädgårdsföreningen var verkligen som ett enda stort barnkalas och ett par timmar blev till sex timmar.

Vi började med ansiktsmålning och tjejen som gjorde Gabbes målning var verkligen ett proffs, och tjejen som gjorde Téas var nybörjare men gulligare liten björn kan man ju inte tänka sig ändå. :)
 
 
Sedan blev det glass, klättervägg, teater, karuseller och musik...
 


 
 
 
 
 
... följt av akvarellmålning, sockervadd och bubbles.
 
 


Två nöjda och trötta barn och deras mamma somnade gott den kvällen.
 

Téas 8-årskalas

Det blir som vanligt två kalas, ett familjekalas och ett med kompisar. I år skulle det inte bli mer än ett familjekalas eftersom vi skulle slå ihop kalasandet med fyra av hennes andra kusiner som också fyller år i augusti, men sedan blev det ett spontant extra familjekalas ändå så helt plötsligt var vi uppe i tre kalas.
 
Själva födelsedagen som inföll på en söndag firades med sen frukost och eftersom vi skojat med Téa om att hon bara skulle få en hjälm i present så var vi ju tvugna att slå i den nya cykel-/skatehjälmen och bara ge henne den.. först, sedan blev det löshår och örhängen. 
 
 
Första kalaset firades med hämtmat och glasstårta från Lejonet och Björnen och blev lite mer spontant och avslappnat familjemys.. och när sånt händer blir vi alltid minst 12 pers. :)

 

Kompiskalaset blev lite vildare men lite mer planerat.
Att sätta något på huvudet var en trend som startades av en flicka och sedan satt alla med påsar och Happy Meal-kartonger på huvudena.
 


Sån tur med vädret vi hade för efter maten blev det utelek.Därefter blev det tårta såklart - en Lady Gaga-tårta.
 
 
...och kak-leken där man lägger en kaka på pannan och så ska man grimasera tills kakan kommer ner till munnen och man kan äta upp den.
 

Téa stod för underhållningen med egen-koreograferad dans och kompisarna satt artigt och tittade på och applåderade.
 
 
Därefter blev det disco tills mammor och pappor kom.
 

Mina skolbarnNu är skolan igång och jag har två skolbarn. De trivs båda två, men Gabbe gillar verkligen inte fritids och förstår inte varför han ska behöva gå där när han ändå bara vill sitta på sitt rum och leka med lego. Tids nog kommer han slippa fritids men är man bara 6½ så behöver man tillsyn.
 

Sommarpratarna 2012Jag lyssnade på ALLA sommarpratarna i år. Med SR:s app så var det så lättillgängligt och enkelt att hänga med. På SR:s hemsida hittar du
hela listan.

Ska man bara välja en enda att lyssna på så rekommenderar jag Ulf Ellervik (4 juli), professor i bioorganisk kemi. Helt oväntat så var han helt fantastiskt rolig och intressant, ja jag var fängslad från första till sista minut. Jag ska inte vänta längre med att köpa hans bok Ond kemi, den kan inte vara annat än intressant.

Hiss:

  • Petter Stordalen, hotellägare. Tänkvärt, underhållande, blandning av barndom, framgång och bondförnuft.
  • Sébastien Boudet, bagare. Blir man inte sugen på en härlig macka gjord på surdegsbröd medan man lyssnar på honom så har man inte förstått hans passion och missat poängen med hela programmet. Alltid intressant med människor som drivs av av passion eller ett kall.
  • Shima Niavarani, skådespelare. Smärta och komik blandat med andra starka känslor om livet på flykt, om livet som svensk tonåring i en invandrarfamilj och en imponerande framgångssaga.

Diss:
 
Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan. Gäsp! Torrt, tråkigt och utan varken intonation eller variation. Nog för att hon jobbar på Kungliga Operan men man behöver faktiskt inte bara spela opera för det. Ingenting av det hon sa fastnade.

Yngwie Malmsteen, gitarrist. Det lät nästan som han skulle somna ibland, dryg, trött och självgod. 90 minuter av honom var alltför länge.

Henrik Dorsin, komiker. Vad hände? Var i karaktär hela tiden. Äh, han kan bättre än så.


Parmesan


Genom Buzzador får man prova olika produkter och tjänster, berätta om dem för vänner, bekanta, grannar och arbetskamrater. Jätteroligt! Vill du också bli buzzador? Klicka HÄR för att registrera dig.

Vem gillar inte färsk parmesan? Förresten, finns ens den där äckliga rivna, torkade, parmesanen som luktar spy som var standard på restaurangerna på 80-talet? Hoppas inte det.

Som Buzzador har jag fått tre bitar parmesan från Zeta med olika lagringstider: 14, 22 och 28 månader. Som människa i mellanmjölkens land så gillar jag allra mest den som är lagrad i 22 månader. Den har en nötig och kraftig smak men har en lagom syra och krämig smak.

Jag tillagade en enkelt rätt av benfri fläskkotlett, bacon, ugnstekt färskpotatis, med en smakrik tomatsås och en klick bearnaise, till sist hyvlade jag på parmesan med potatisskalaren så att det blev stora flagor av härlig ost på toppen:Vampyrer

När Téa kom ikväll och bad om att få lägga sig tidigare bara för att få höra mer ur boken vi läser, då tycker jag att det är helt underbart, för trots teknikens tidevarv så får böckerna stor plats i barnens liv. Varje vardagskväll läser vi antingen kapitelböcker eller sagor av olika slag.

Gabbe var på skolbiblioteket för allra första gången i veckan och kom hem med en bok om vampyrer. Den var underhållande och lite kuslig. Jag läste den med inlevelse, som om det var en spökhistoria.. och efter en stund så satt ungarna med stora ögon tätt intill mig och så sa Téa "mamma kan du inte läsa som vanligt nu, det är för läskigt!". 

Kan rekommendera den till alla lässugna barn i 6-8-årsåldern: